Nekonečné diéty, chudnutie...

Po tehotenstve nie a nie vrátiť váhu do pôvodnej... Máte neustále taký pociť, že už to nikdy nedokážete? Podeľte sa s nami o Vaše pocity, trápenie s chudnutím, s tipmi na schudnutie...

 
Základné pravidlá znižovania hmotnosti
Ako znížiť svoju hmotnosť a nepoškodiť si pritom svoje zdravie? Stačí dodržiavať zopár osvedčených zásad:

1) Jedzte maximálne 5 000 kJ. Osemdesiat percent žien a mužov pri príjme tohto množstva kalórií chudne, a netrpí pritom pocitom hladu ani nedostatkom základných živín.

2) Pravidelne si zapisujte všetko to, čo zjete. Predtým, ako jedlo zjete, odvážte si ho a vyrátajte si veľkosť porcie.

3) Porcia by nemala presiahnuť 1 400 kJ, večerná porcia 800 kJ. Ak si dáte väčšiu porciu, napríklad bežnú porciu špagiet so smotanou a mäsom či pizzu, čo je asi 3 500 kJ, je telo nútené ukladať si tie kilojouly, ktoré nie je schopné rýchlo spáliť do tukových zásob.

4) Obmedzte príjem tukov. Dajte si pozor na príjem skrytých tukov v potravinách, napríklad na kokos, orechy, smotanové jogurty, syry a podobne.

5) Dbajte na to, aby bolo vo vašom jedálnom lístku dostatočné množstvo bielkovín. Bielkoviny môžete získať napríklad z mäsa, najlepšie z morčacieho, kuracieho a z rýb, menej vhodné je už hovädzie a najnevhodnejšie bravčové mäso. Dostatočné množstvo bielkovín nájdete aj v tvarohoch, tofu a vo fazuli. Bielkoviny pomáhajú uvoľňovať tuky z tukových zásob v bunkách.

6) Jedzte veľa zeleniny a ovocia. Zelenina je na znižovanie hmotnosti vhodnejšia. Ovocie, aj keď je zdravé, zásobuje náš organizmus pomerne vysokým množstvom kilojoulov. Banán napríklad obsahuje 600 kJ, čo je viac ako jedna žemľa, broskyňa má priemerne 500 kJ. Pri nadmernej konzumácii ovocia môžeme teda v lete ľahko pribrať.

7) Jedzte veľa mliečnych výrobkov. Ľudia, ktorí zjedia aspoň päť porcií mliečnych výrobkov týždenne, nemajú problémy s udržiavaním hmotnosti.

8) Vyvarujte sa orechov a sušeného ovocia. Orechy obsahujú veľa skrytých tukov, priemerná hodnota je 2 800 kJ/100g. Sušené ovocie je koncentrovanou usušenou hmotou, jeho priemerná hodnota je 1 200 kJ/100g.

9) Obmedzte príjem kilojoulov v sladkých nápojoch a v alkohole, napríklad šťavy, džúsy, sladené minerálky, pohár vína či piva po večeri.



10) Sladké je dovolené, ale iba do štrnástej hodiny. A maximálne jedna sladkosť denne.

11) Posledná porcia by mala byť naservírovaná o devätnástej, a to nie väčšia ako 800 kJ.

12) Denne zjedzte šesť až sedem porcií. Ak totiž jeme častejšie a menšie porcie, pomáhame tak urýchľovať náš metabolizmus, a tak rýchlejšie spaľujeme tuky, teda chudneme. Ak jeme iba tri až päť porcií denne, telo je v strese a volí akýsi šetriaci stupeň metabolizmu, čím sa chudnutie spomaľuje.

13) Jedzte často. Časový odstup medzi porciami by mal byť dve až tri hodiny.

14) Podľa svojich možností cvičte a využívajte každú príležitosť na aktivitu. Nechoďte dnes napríklad autom, ale prejdite sa na autobusovú zastávku, nechoďte výťahom, ale pešo po schodoch a podobne.

15) Pri výraznej nadváhe či obezite sa vyhýbajte cvičeniu s poskokmi. Zbytočne by ste si zaťažovali pohybový aparát.

Na Babywebe tiež nájdete:
Mám rada svoje kilogramy
Nezabúdajte na vodu
Zdravá výživa
Detoxikácia organizmu
 

Zákerné kalórie alebo čo čím nahradiť

Zákerné kalórie alebo čo čím nahradiť

Máte pocit, že vaša hmotnosť ani po dvojtýždňovom úsilí neklesá? Trápi vás hlad a neviete, čo zjesť, aby ste svoj diétny režim neporušili?

Je možné, že robíte chybu. Jete síce málo, ale to, čo si na jedenie volíte, je príliš kalorické. Pozrite sa, ako sa dá pri diétnom režime postupovať. Čo čím nahradiť tak, aby bolo jedla dostatok a aby ste netrpeli hladom:

100 g müsli (1 890 kJ) so 100 g jogurtu (300 kJ), celkom teda 2 190 kJ – je to presne toľko, ako keby sme zjedli 3 žemle s 200 g šunky.

Zeleninový šalát (500 kJ) so zálievkou (600 kJ), kuracím mäsom (550 kJ) a 50 g syra (800 kJ), celkom teda asi 2 550 kJ – zodpovedá 300 g kuracieho steaku so zemiakom alebo dve porcie zemiakov (400g) či 150-gramový vyprážaný rezeň.

Káva latté s dvoma cukrami (asi 500 kJ) – teda toľko kilojoulov, ako keby sme si dali celú žemľu.

3 dl džúsu (asi 600 kJ) – je toľko, ako keby sme si dali 100 g kuracieho steaku so 100 g paradajok.

400 g cestovín so smotanovo-syrovou omáčkou (asi 3 500 kJ) – prijmeme toľko kilojoulov, ako keby sme zjedli 6 100 g kuracieho steaku opečeného na oleji.

Maškrta (asi 700 – 1 000 kJ) – približne zodpovedá 100 g bravčového steaku z panenky.

100 g sušeného ovocia (asi 2 600 kJ) – obsahuje toľko energie, ako keby sme si dali asi 150 g bravčového bôčika.

100 g vyprážaného syra (asi 3 000 kJ) – približne zodpovedá piatim žemliam so 100 g šunky.


Na Babywebe tiež nájdete:
Mám rada svoje kilogramy
Čo nekúpim, nezjem
Žijeme BIO, žijeme lepšie?
 
Potrava po stáročia slúžila našim predkom ako zdroj látok prispievajúcich k ich zdraviu. V súčasnosti sme popri množstve umelo vyrábaných potravinových doplnkov už pozabudli, na čo nám niektoré choroby slúžia. Keď sa liečime prírodnými preparátmi, očakávaná reakcia sa neprejaví tak rýchlo ako v prípade klasických liekov.


Rozpraskané kútiky a pery
Rozpraskané kútiky a pery bývajú často spojené s nedostatkom vitamínu B. Na vine môže byť nedostatočne vyvážená strava, rovnako ako chronické hnačky či iné ochorenia nášho trávenia. Tento nedostatok sa môže objaviť aj u vegetariánov, predovšetkým v súvislosti s nedostatkom vitamínu B12. Ten sa síce v rastlinnej strave v obmedzenej miere vyskytuje, je však – rovnako ako železo – ťažko vstrebateľný.

Vitamín B5 – kyselina pantoténová
Zdroj v potrave: sušené slivky, šampiňóny, ražný chlieb, melón, ovsené vločky
Vitamín B3 – niacín
Zdroj v potrave: pšeničné klíčky, otruby, celozrnný chlieb, kuracia pečeň
Vitamín B6 – pyridoxín
Zdroj v potrave: kuracia pečeň, hydinová šunka, mlieko, kukuričné lupienky, tvrdé syry, šampiňóny
Vitamín B1 – tiamín
Zdroj v potrave: celozrnný chlieb, kuracie prsia, ovsené vločky, slnečnicové semienka a pšeničné klíčky

Nedostatok červených krviniek
S týmto príznakom býva spojená únava, dýchavičnosť, bledosť a nevýkonnosť. S týmto ochorením sa najčastejšie stretávame po pôrode. Takmer pravidelne mávajú nedostatok železa vegetariáni. Nedostatok červených krviniek (tzv. anémiu) nachádzame u žien so silným menštruačným krvácaním. Vinníkom tiež môžu byť chronické zápaly čreva spojené so silným krvácaním. Deficit červených krviniek býva signálom zlého vstrebávania látok v gastrointestinálnom trakte pri chronickom tráviacom ochorení. Príčina? Nedostatok vitamínu B12, kyseliny listovej a železa.

Vitamín B12
Jeho deficit sa prejaví megaloblastovou anémiou (nedostatkom červených krviniek) a neurologickými komplikáciami (zhoršenie chôdze, znížené vnímanie podnetov, poruchy rovnováhy).
Zdroj v potrave: kuracie pečienky, celozrnné výrobky, banány, mäso

Kyselina listová
V našom tele je dôležitá pre detoxikačné pochody. Aktívne bojuje aj proti vzniku nádorových buniek.
Zdroj v potrave: kuracia pečienka, kel, listový špenát, brokolica, jahody

Železo
Denná potreba minerálu je 20 mg.
Zdroj v potrave: pečeň, mäso, vajcia, žihľava, špenát, červená repa



Kŕče v lýtkach
Kŕče v lýtkach sa objavujú v súvislosti s nedostatkom horčíka a vápnika. Bývajú časté aj u športovcov po vyčerpávajúcom výkone. V tomto prípade môže ísť o nedostatok sodíka, hlavne vtedy, keď sa veľa potíme. V bežnom živote sú kŕče v lýtkach sprievodcom chronického ochorenia žilového systému, teda kŕčových žíl. Tieto ťažkosti majú často aj ženy v poslednom trimestri tehotenstva.

Horčík
Denná potreba minerálu je 400 mg.
Jeho nedostatok sa prejaví nešpecifickou únavou, depresiou, dezorientáciou, apatiou, triaškou a brnením prstov, neskôr nastupujú kŕče a bolesti svalov.
Zdroj v potrave: ovsené vločky, špenát, celozrnný chlieb, eidam, slnečnicové semienka, sójové mäso, minerálna voda Magnézia

Vápnik
Denná potreba minerálu je 800 mg.
Jeho deficit sa prejavuje chvením prstov, svalovými kŕčmi, striedajúcimi sa zápchami a náhlymi hnačkami, ďalej sa môžu vyskytnúť migrény, závraty, ataky tachykardie či psychické poruchy. Chronický nedostatok sa prejaví vypadávaním vlasov, poškodenými nechtami a zubami či zmenami na koži.
Zdroj v potrave: tvrdé i mäkké syry, mliečne výrobky, brokolica, pomaranče, biele fazule, celozrnný chlieb, minerálna voda Ondrášovka

Odvápnenie kostí
Býva spojené s nedostatkom vápnika a vitamínu D. S týmto problémom sa po prechode stretáva veľa žien. Pod vplyvom nedostatku pohlavných hormónov sa totiž kosti postupne odvápňujú. To má za následok časté zlomeniny, predovšetkým v oblasti krčka stehennej kosti (teda bedier) a zápästí (tzv. Collesova zlomenina). Rovnako sa často stretávame s prelomením krycích platničiek stavcov či s vlastnými zlomeninami stavcov pri pádoch. V tom prípade sa treba zamerať na zvýšenú konzumáciu potravín obsahujúcich vápnik a častejšie sa (samozrejme, v rozumnej miere) vystavovať slnečným lúčom.

Vitamín D
Denná potreba vitamínu je 10 μg.
Zdroj v potrave: slede, losos, avokádo, kuracie pečienky, vajcia, gouda

Časté infekcie
Práve tie môžu byť spojené s nedostatkom vitamínu C, selénu a zinku. Najčastejšie sa prejavujú opakovanými zápalmi dýchacích ciest, angínami či len škrabaním v hrdle. Príčinou však môže byť aj zlé bakteriálne osídlenie našich slizníc v hrdle a v nose, rovnako ako imunologický deficit či dlhodobý stres.

Vitamín C
Odporučená denná dávka je 75 – 100 mg vitamínu C, podľa nových výskumov až 200 mg na deň. Tento dôležitý antioxidant sa podieľa na detoxikačných procesoch, pomáha bojovať proti vzniku nádorových buniek, je nevyhnutný pre činnosť imunitného systému a tvorbu kolagénu. Tým participuje na dobrej elasticite kože a správnom fungovaní chrupaviek, synoviálnej tekutiny a kĺbov. Spolu s kyselinou listovou a vitamínom B12 zaisťuje krvotvorbu a posilňuje cievne steny.
Bez dostatočného príjmu vitamínu C vydrží jeho zásoba v organizme 30-40 dní.
Zdroj v potrave: čierne ríbezle, zelená a červená paprika, brokolica, kivi, jahody, kaleráby, pomaranče, čínska kapusta, mandarínky



Viete, koľko vitamínu C v mg obsahuje 100 g nasledujúcich potravín?

Sušené šípky 160 až 1140
Čierne ríbezle 150 až 260
Jahody 45 až 234
Kivi 150
Paprika 130
Petržlen 130
Citróny 20 až 70
Pomaranče 15 až 50

Zinok
Denná potreba minerálu je 15 mg.
Rovnako ako vitamín C je aj zinok významnou zložkou imunitného systému. Podieľa sa na syntéze bielkovín, dôležitý je aj pri raste a obnove tkanív, ovplyvňuje metabolizmus pečene a kostí.
Zdroj v potrave: hovädzie a bravčové mäso, pečeň, vajcia, plody mora, v menšej miere hydina. Zinok obsahujú aj syry, fazuľa, pšeničné klíčky, orechy (predovšetkým paraorechy), mandle, dyňa a dyňové semienka.

Selén
Zdroj v potrave: schizandra, kukurica, dyňa, dyňové semienka, cmar, strukoviny

Vypadávanie vlasov a lámavosť nechtov
Vypadávanie vlasov aj lámanie nechtov a ich zlá kvalita bývajú spojené s mnohými chorobami. Môže ísť o nedostatok selénu, zinku, kremíku či vitamínu C. Na vine môžu byť aj mnohé iné ochorenia. Najčastejšou príčinou je nedostatočná funkcia štítnej žľazy. Zdrojom tohto ochorenia býva autoimunitná reakcia nášho tela proti bunkám štítnej žľazy, rovnako však môžeme trpieť nedostatkom jódu.

Kremík
Zdroj v potrave: banány, hrozienka, šošovica, strukoviny, pečivo, bambus

Únava
Únava môže byť spôsobená dlhodobým stresom, depresiami, takisto však nedostatkom horčíka či draslíka. Aj také špecifické ochorenie, ako je únavový syndróm, býva spojené s nedostatkom jódu a selénu. Môže byť aj znakom chronického ochorenia nášho tela a býva sprievodným prejavom nádorových ochorení.

Jód
Zdroj v potrave: morské ryby, jodidovaná alebo morská soľ


Na Babywebe tiež nájdete:
Zdravá výživa
Vitamíny a ďalšie „priateľské“ doplnky
Zaujímajú vás bylinky?
Doprajte svojmu telu očistu
 

 

Diskusná téma: Nekonečné diéty, chudnutie...

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok